KONSULTTÄNSTER

FÖRSTUDIER

En förstudie genomförs oftast för att kartlägga förutsättningarna för ett kundbehov, affärsidé eller kommande projekt. Förstudien formar ramarna för kostnad, tid och produktionskrav.

 

Kravspecifikationen beskriver övergripande lösningförslag på det behov eller problem som produktionskraven efterfrågas.

 

Utredningar om tekniska lösningar och tillämpningar samt potentiella entreprenörer, leverantören och produkter som finns på marknaden.

 

Teknisk beskrivning är en utförlig beskrivning av det tekniska ramarna för att tillse de produktionskrav som efterfrågas.

 

Kostnadsbedömning av den tekniska lösningförslag som tagits fram. Dessa används som beslutsunderlag för vidare hantering av behov, idé eller projekt.

MYNDIGHETSTILLSTÅND

En viktig del i beslutsunderlagen är myndighets tillstånden för det önskad behoven som till exempel,

 

Bygglov som oftast krävs för rivning, ändring eller nya byggnader. Detta behövs ofta för det att tillgodose det tekniska lösningsförslaget som presenteras i förstudien.

 

Miljötillstånd behövs oftast för utsläpp, lagring eller hantering av olika ämnen.

 

Drifttillstånd eller startbesked är en del av bygglovet, detta behövs för att säkerställa att anläggningen kan driftsättas på ett säkert sätt och att myndigheterna är medvetna om det.

UPPHANDLING

Efter överenskommelse av projektomfattning inleds upphandlingsprocessen.

 

Förfrågningsunderlag bestående av administrativa föreskrifter och rambeskrivning för leveransomfattning. Upphandlingen kan omfatta bland annat projektering, produktleverans, utförande entreprenad eller totalentreprenad.

 

Leverantörs- och offertutvärdering sker före under och efter anbudstiden. I samråd med kunden sker en opartisk bedömning av vilken leverantörer som är mest lämpad för uppdraget.

 

Kontraktshandlingar baserad på förfrågningsunderlaget tas fram i samråd med kunden.

PROJEKTLEDNING

Planering av samtliga projektaktiviteter och leveranser. Lägga upp en strategisk plan för hela projektgenomförandet.

 

Organisering och information om vem som gör vad och när. Är extra viktigt om arbetsplatsen är begränsad och många personer som behöver tillgång till arbetsplatsen.

 

Styrning av projektets alla delar, att uppfylla projektets övergripande ramar.

 

Kontrollera att samtliga involverade uppfyller de överenskomna åtaganden.

 

Rapportera och statusuppdatera under hela projekts gång. Detta för att kunden och projektägaren hela tiden ska få insikt i vad som pågår och planeras i projektet.

ARBETSMILJÖ OCH SÄKERHET

Arbetsmiljöplan är ett viktigt dokument som beskriver bland annat arbetsområden, aktiviteter och risker. Viktigt att den finns synligt på arbetsplatsen anpassad för projektets olika stadier.

 

Arbetstillstånd för aktiviteter som kan påverka andra och för riskfyllda arbetsmoment tex. heta arbeten, lyft och arbete på hög höjd.

 

Riskbedömning och förebyggande åtgärder för aktiviteter på arbetsplatsen.

 

Skyddsronder för att tillsammans regelbundet gå igenom arbetsmiljöplanen och uppmärksamma riskfyllda situationer och aktiviteter samt förebyggande åtgärder.

 

Byggmöten där alla på arbetsplatsen representeras och delgivande av lägesrapport och planering av kommande aktiviteter.

BESIKTNING

Det är att föredra att genomföra regelbundna kontroller och besiktningar för att minimera risker för genomförandet av projektet.

 

Delbesiktning bör planeras vid kritiska moment och inbyggda delar av projektet som inte går att besikta vid Slutbesiktning.

 

Slutbesiktning sker efter avslutat åtagande och före överlämning. Delbesiktningarna blir en del av slutbesiktningen.

 

Kvalitetsplan och syn av projektdokumentationen, att den stämmer överens med omfattningen och har spårbarhet.